top of page

Ett viktigt samtal om liv och död

Jag blev intervjuad av Sydsvenskan.

När jag fick frågan om att vara med på en intervju i Sydsvenskan om min situation, livet och döden. Kändes det som en möjlighet att nå ut med hur viktigt jag tycker det är att lyfta samtalet om hur jag vill leva den tid jag har och inte bara på behandling och livsförlängande åtgärder.

Cancervården och fokus på botande behandlingarna har sådant fokus idag att patientens behov av det existentiella samtalet kommer i andra hand. Att drabbas av en dödlig sjukdom gör något med en människa. Att som läkare, den som håller patientens liv i sina händer, omedelbart förflytta sig från den platsen lämnar mig väldigt ensam där. Min uppfattning är att vi är så snabba på att vilja ha resultat att vi inte utforskar "problemet" tillräckligt för att hitta fler alternativ som kan vara rätt för en människa. Vi drabbas olika och hanterar svåra, dödliga sjukdomar på olika sätt beroende på vilken ålder, personlighet, erfarenhet o.s.v. vi har. Det finns inget rätt och inget fel utan bara olika sätt. Men det är viktigt att prata om det. Hur ska vi annars kunna ta oss igenom det som är svårt i livet? Det är just när vi försöker undvika att tala om det obekväma, laddade som det blir ännu svårare. Speciellt i situationen när vi är på väg att förlora varandra känns det ännu sorgligare att vi inte hittat ett sätt att istället våga närma oss varandra innan det är försent.


Om det här är det sista jag gör i mitt liv, känns det viktigt att fortsätta prata om det vi kanske upplever som det svåraste.


Tack för att du läser och följer ❤️

Carina


468 visningar8 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

8 commentaires


Vi är många som följer Carina och lär av hennes resa. Hon uttrycker sin glädje och tacksamhet och förväntar inte något mer av oss. Det som dock aldrig kommer fram är att Carina inte bara kämpar mot sin cancer, hon kämpar också för att få sin ekonomi att gå ihop och är det något hon behöver nu är det att att slippa den kampen. Ingen av oss kan göra allt men alla kan göra något. Vill du hjälpa, swisha ett kärleksbidrag till Carina. Inget är för litet. Tillsammans är vi mäktiga.


Kerstin Hennig

J'aime
hojabjar
hojabjar
23 janv. 2023
En réponse à

Så sant ❤️🙏

Ska göra vad jag kan 💕

J'aime

Hej🫂❤️ Jag tycker också det är viktigt att samtala om döden, det enda vi vet med säkerhet ska ske. Att ha djupa, filosofiska och nära samtal. Att inte per automatik säga ja till de behandlingar som västvärlden erbjuder. Att kanske välja våga säga nej. Som kurator träffar jag ibland någon som gör det och är tillfreds med sitt beslut. Deras anhöriga och läkare brukar inte ha så lätt att acceptera deras beslut. Tack för att du delar med dig och all lycka till....för jag vet att under ibland händer och jag tror inte heller att livet är slut när vi dör utan går över i en annan fas bara. Många kramar

J'aime
En réponse à

Kram 🥰

J'aime

hojabjar
hojabjar
09 janv. 2023

Vilket lugn och vilken trygghetskänsla jag får av denna intervju 🤗🥰 du sprider harmoni mitt i en tid full av ovisshet och svår sjukdom.

Du är en så otroligt klok person ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️


Tack för att du delar detta med oss🙏💕

J'aime
Carina Halvardsson
Carina Halvardsson
10 janv. 2023
En réponse à

Tack så mycket🙏🏼 Så fint att du känner så Jenny. ❤️❤️❤️

J'aime

Marie Ek Lipanovska
Marie Ek Lipanovska
09 janv. 2023

Mycket fin och välskriven artikel. <3


J'aime
Carina Halvardsson
Carina Halvardsson
10 janv. 2023
En réponse à

Ja, En duktig journalist ❤️

J'aime
bottom of page